Spelet Kenos historia

När kom Keno till?

I Sverige började Keno sändas 1992 på TV. Det är fortfarande oklart om spelet fanns innan dess men med största sannolikhet fanns det de. Det är ju ett spel som inte är så nytänkande då det går att spela manuellt utan elektriska apparater. Mer om det kan du läsa i nästa stycke längre ner. Keno är nämligen skapat i Kina och därför var Kina givetvis först med att sända ut det. Orden Keno har sina rötter från franskan eller latin, men härstammar som sagt från Kina. Idag spelas Keno runt om i världen i många länder som har den typen av samhälle där man satsar pengar på spel och även vinner stora summor med pengar. Det vill säga extremt många av världens länder.

 

Hur spelade man Keno innan det gick på TV?

Innan man sände ut Keno-spelningen och lottningen på TV gick det att göra det manuellt. Förr i tiden var det vanligt med spelklubbar, dit personer gick och spelade tillsammans utan några elektroniska produkter. Det var oftast pensionärer som gick dit. Det finns kvar än i dag, så kallade spellokaler. Dock är det i princip endast pensionärer som går dit och därför brukar dessa speltillfällen ske på dagtid när alla andra förutom pensionärerna jobbar eller går i skolan. Innan tekniken iallafall, så handskrev man brickor med ett visst antal nummer på som man sedan delade ut till de som ville vara med och spela. Det finns inte dokumenterat exakt hur många siffror man valde att ha på varje Keno-kupongen, men ungefär 10, samma som idag. Sedan skrev man samma nummer som fanns på de olika Keno-kupongerna på enskilda lappar plus några fler. Därefter blandade man alla handskrivna lapparna med tal på i en stor låda. Beroende på hur seriös spelklubben var så fick antingen alla spelande gå fram och dra en lapp eller så fick en och samma person dra lapparna. Om en och samma person drog lapparna, som oftast var spelledare och inte var påverkad av någon, ansågs det vara ett lite finare spelställe för det var inte lika enkelt att fuska. Dock var inte själva spelandet generellt så stort på den tiden så det gick hyfsat lika ändå, oberoende på om spelarna fick dra eller ledaren.

 

Har man alltid satsat pengar på spelet Keno?

En stor fråga som många frågar sig är om Keno är ett spel som alltid har gått ut på att man kan satsa samt vinna pengar på det? Svaret är faktiskt nej, vilket många blir förvånade över. Många kan inte tänka sig att sitta och spela utan att känna någon spänning om man kommer vinna pengar eller inte. Dock finns inte det idag, kanske enbart på några få ställen runt om i landet. Faktum är att förr i tiden kunde framförallt pensionärer spela Keno på dagarna, enbart för att de tyckte de var roligt och antagligen för att de kanske inte hade så mycket annat att göra. Det är alltså ett spel som grund i botten var ett sällskapsspel.

Featured Casino
100% upp till 1 000 kronor
18+ Spela ansvarsfullt www.stodlinjen.se Regler & Villkor gäller